Ekonomi

VakıfBank’tan Türkiye ekonomisine kesintisiz destek: Aktif büyüklüğü 2,4 trilyon lirayı aştı

VakıfBank’tan Türkiye ekonomisine kesintisiz destek:

Aktif büyüklüğü 2,4 trilyon lirayı aştı

VakıfBank’ın nakdi ve gayri nakdi kredilerle Türkiye ekonomisine sağladığı finansman desteği yıllık bazda yüzde 70 artarak 1,8 trilyon liraya ulaştı. Aynı dönemde nakdi krediler yıllık yüzde 74 artışla 1,4 trilyon liraya yükselirken; VakıfBank’ın etkin büyüklüğü yıllık yüzde 77 artışla 2,4 trilyon lirayı aştı. Böylece nakdi krediler ve toplam faaliyetler pazar payları geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 11,6 ve yüzde 10,6’dan sırasıyla yüzde 12,9 ve yüzde 11,6’ya yükseldi.

Aktif büyüklüğü itibarıyla Türkiye’nin en büyük iki bankasından biri olarak reel ekonomiye desteğini kesintisiz sürdüren VakıfBank, 2023 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin mali sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Aktif büyüklüğünü 2023 yılının üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 artırarak 2,4 trilyon liraya çıkaran VakıfBank, 3 milyar 519 milyon lira vergi karşılığı ayırarak 15 milyar 23 milyon lira net kâr elde etti brüt kârı ise 18 milyar 542 milyon lira oldu.

Bankanın üçüncü çeyrek mali sonuçları değerlendirilerek, VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih “2023 yılının üçüncü çeyreği, ekonomi yönetimimizin attığı sıkılaştırma adımlarının ve makroekonomik politikaların normalleşmesinin özellikle sektörümüzde hissedildiği bir dönem oldu. Tüm bu olumlu gelişmelerin ışığında ekonomi yönetimimiz doğrultusunda bilançomuzu da verimli bir şekilde yönetmeye devam ettik. “VakıfBank olarak seçici kredi politikamız doğrultusunda, özellikle ihracat ve yatırım odaklı, ülkemiz istihdamına katkı sağlayan ticari ve KOBİ segmentlerindeki müşterilerimize destek olmaya devam ettik” dedi. İzlediği stratejilerle VakıfBank’ın toplam ticari kredi portföy büyüklüğünün 1,1 trilyon lirayı aştığının altını çizen Üstünsalih, “Bu alandaki liderliğimizle, ne olursa olsun reel ekonomiye ve şirketlerimize ihtiyaç duydukları finansal desteği sağlamaya devam ettiğimizi gösterdik. döneme ait. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu dönemde, ülkemize verdiğimiz desteğin hız kesmemesi Bankamız açısından gurur kaynağıdır” dedi.

“Toplam mevduat ana fonlama kalemimiz olmaya devam etti”

Fonlama tarafında ise toplam mevduatın yıllık bazda yüzde 78 artışla 1,7 trilyon lirayı aşarak VakıfBank’ın ana fonlama kalemi olmaya devam ettiğine dikkat çeken Üstünsalih, “Böylece bu alandaki pazar payımız arttı. önceki yıl yüzde 11,9’dan 12,8’e çıktı. Buradaki en büyük önceliğimiz yaygın müşteri ve mevduat yapımızı korumak ve mümkün olduğu kadar çok müşteriye ulaşmaktır. Bu sayede müşterilerimize tasarruflarından en iyi şekilde yararlanmaları için ihtiyaç duydukları desteği sağlıyoruz. Ayrıca ekonomi yönetimimizin attığı adımlar sayesinde, hem Bankamız bünyesinde hem de daire genelinde KKM ürün grubundaki mevduatlarda kademeli ama belirgin bir azalma eğilimi olduğunu gözlemliyoruz. Ekonomi yönetimimizin öncülüğünde bu alandaki uygulamaları takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

 

VakıfBank, 2 yıl aradan sonra 5 yıl vadeli piyasa açan ilk Türk bankası oldu.

VakıfBank, Ağustos 2023’te uluslararası bir banka ile 500 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli, ardından Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile toplam 10 yıl vadeli, ödemesiz yeni bir güvenli fonlama sürecini başarıyla tamamladı. ilk 3 yıllık dönem. Yeşil Konut Projesi kapsamında 100 milyon Euro’luk ikinci dilimin kullanılması konusunda anlaşmaya vardıklarını hatırlatan Üstünsalih, sözlerini şöyle sürdürdü:

“VakıfBank yine sektöre öncülük eden bir gelişmeye imza attı. Çok yakın bir zamanda, Eylül ayı başında 750 milyon dolarlık 5 yıl vadeli sürdürülebilir Eurobond ihracını başarıyla tamamladık ve iki yıl sonra bu vadeyle piyasa açan ilk Türk bankası olduk. Süreç, farklı kıtalardan 180’e yakın kurumsal yatırımcıdan, sürecin 3,5 katı büyüklüğünde 2,6 milyar dolar fiyatla talep aldı. 2023 yılında şu ana kadar altı Türk bankası toplam yedi farklı eurobond işlemiyle piyasaya çıktı. Doğru strateji, zamanlama ve yatırımcılar nezdinde yarattığımız olumlu algı sayesinde normalde bir araya getirilmesi zor olan üç bileşeni; en düşük maliyet, en yüksek tutar ve en uzun vadeyi tek bir çatı altında buluşturan banka olduk. işlem.”

Üstünsalih sözlerini şöyle tamamladı:

“Ekonomi yönetimimizin aldığı makro ihtiyati tedbirler ve eş zamanlı olarak para politikasında uygulanan sıkılaştırıcı adımlar Türkiye’ye ve Türk bankalarına olan güveni bir kez daha artırdı. Görüldüğü gibi uluslararası fonlama alanında en etkin Türk bankası olarak birçok yeni yabancı kaynağı ülkemize kazandırmaya devam ederken, bir yandan da bu kaynakları gecikmeden reel sektörün kullanımına sunuyoruz. Bunun en güzel örneği olarak 2020 yılında Dünya Bankası ile imzaladığımız 250 milyon dolarlık kaynağın tamamını amacına uygun olarak şirketlerimizin kullanımına açtığımızı bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu anlamda reel sektördeki firmalarımıza gelecekte de destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

VakıfBank’ın 30 Eylül 2023 tarihi itibarıyla konsolide olmayan bilançosunun değerli finansal göstergeleri:

Vergi öncesi kar

18.542 milyon TL

Net kazanç

15.023 milyon TL

Toplam Varlıklar

2.449 milyar TL

Toplam Nakdi-Gayrinakdi Krediler

1.775 milyar TL

Nakdi Krediler

1.383 milyar TL

Gayrinakdi Krediler

391.638 milyon TL

Toplam Mevduat

1.701 milyar TL

Eşitlik

153.234 milyon TL

Alınan Krediler

199.683 milyon TL

İhraç Edilen Menkul Kıymetler

108.762 milyon TL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu