Haber

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2024 bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’nda devam ediyor.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın genel bütçeden aldığı payın düşük olduğunu, faiz giderlerinin genel bütçenin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.

1 trilyon 254 milyar liralık faiz tüketiminin olduğu bir ortamda ilgili bakanlıklara yeterli bütçe ayırmanın çok zor olduğunu belirten Akay, “Bütçe içerisinde kaynakların etkin dağılımı çok önemli. Ancak faiz giderleri de çok zor. Söz konusu tutar genel bütçenin yüzde 10’unu, vergi gelirlerinin ise yüzde 14-15’ini oluşturuyor.” “Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi, genel bütçedeki faiz giderlerinin yüzde 3,1’ini oluşturuyor. Bu çok düşük bir bütçe. Bunu artırmamız lazım.” söz konusu.

HEDEP Muş Milletvekili Sezai Temelli, İsrail’in Gazze’ye yönelik baskınlarında 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Gazze’de büyük bir trajedinin yaşandığını ve şu anda ateşkesin tartışıldığını belirten Temelli, HEDEP olarak tüm Ortadoğu’da ateşkes istediklerini ifade etti.

Artık silahların susması gerektiğini vurgulayan Temelli, “Bölgemizdeki çatışma ve savaşlarla sadece insanlar değil, kültürler, medeniyetler ve tarihler de bombalanıyor. Bu coğrafyanın kadim halklarının birlikte yaşama iradesi yok ediliyor. Bombalandı. Her şeyden önce insanların kültür ve turizm alanındaki çabaları ancak hayata geçirilebilir.” söz konusu.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, Türkiye’nin turizm gelirinin 2002 yılında 12,5 milyar dolar civarında olduğunu, 21 yılda ise 43 milyar dolar artış yaşandığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bölümden gelmesinin büyük bir şans olduğunu belirten Temurci, “Önümüzdeki 5 yılda bu gelirin 45 milyar dolar artmasını öngören bir tabloyla karşı karşıyayız. Ulaşılabilir hedefler motive ediyor” kurumlar ve yapılar, ancak ulaşılması zor bir hedeftir.” “Özetlenen bu rakamın ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı’na atfedildiğini’ görüyorum.” dedi.

“Kalıcı çözümler bulunmalı”

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, Türkiye’nin turizm sektöründe istenilen seviyeye ulaşamadığının görüldüğünü, mevcut zorlukların aşılması ve belirlenen hedeflere ulaşılması için geçmiş uygulamaların dikkatle incelenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye’de turizm gelirlerinin yeterince artmadığının ortada olduğunu vurgulayan Gürban, şöyle konuştu:

“Geçici politikalar yerine kalıcı çözümler bulunup makul bir sisteme oturtulmalıdır. Turist sayısına göre slogan oluşturduğumuzda hedeflenen turist sayısından yüksek turizm geliri elde edileceği düşünülür. Ancak turist sayısına göre slogan oluşturduğumuzda hedeflenen turist sayısından yüksek turizm geliri elde edileceği düşünülür. Ülkemizdeki sınırlı kaynaklar, aynı geliri elde edebileceğimiz, daha az para harcayan turistlerden daha az zarar görebilir. “Ziyaretçi sayısındaki artışa rağmen turizm gelirlerinin düşmemesi için, konaklama masrafları yüksek olan ve uzun süre konaklayan turistlerin ilgisini çekmektedir.”

Türkiye’ye kaliteli turist çekmek ve turizmden daha fazla gelir elde etmek için kitle turizminin yanı sıra bireysel turizme de olanak sağlayacak yatırımların yapılması gerektiğini anlatan Gürban, Türkiye’ye orta ve düşük gelir düzeyindeki turistlerin gelmesinin doluluk artışına neden olduğunu söyledi. oranı ve doğal kaynak tüketiminde artış yaşanmaktadır. söylenmiş.

Sürdürülebilir turizm için alternatif turizme ağırlık verilmesi gerektiğini savunan Gürban, “Devletin alternatif turizm türlerine önem vermesi ve ülkemizin sadece deniz turizminden ibaret olmadığını göstermesi gerekiyor.” dedi.

Türkiye turizm potansiyeli yüksek bir ülke

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, turizmde sürdürülebilirlik için dijital değişim ve dönüşüm çalışmalarına hız verilmesinin, doğal, tarihi ve kültürel dokuyu koruyan ve geliştiren bir yaklaşımla sektörün şekillendirilmesinin önemli ve öncelikli bir konu olduğunu söyledi.

Aksu, Türkiye’nin iklimi, doğal tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra konumunun sağladığı kolay ulaşılabilirlik nedeniyle turizm potansiyeli yüksek bir ülke olduğunun altını çizerek, “Türkiye turizm ve kültür alanında ön plana çıktı. uyguladığı politikalar, oluşturduğu kurumsal yapı ve kapasite ile olumsuz küresel ekonomik gelişmeler açısından lider ülke haline gelmiş ve jeopolitik risklere rağmen turist sayısı ve turizm gelirleri açısından başarılı bir performans göstermektedir. .’ söz konusu.

Turizmin, yaratılan dövizin yanı sıra birçok alt sektöre ve istihdama sağladığı katkıyla da ülke ekonomisinde değerli bir yere sahip olduğunu belirten Aksu, kültür ve sanatın da insani gelişmenin değerli bir unsuru olduğuna dikkat çekti.

Türk bilim, kültür ve sanatının nesilden nesile aktarılmasının kültür politikalarının temelini oluşturduğunu vurgulayan Aksu, bu değerin etkin bir şekilde kullanılmasıyla dünya turizminden alınan payın artırılacağına inandıklarını kaydetti.

Türkiye’nin bunu başarabilecek alt yapıya, insan gücüne, bilgi ve tecrübeye sahip bir ülke olduğunu ifade eden Aksu, “Aslında mevcut veriler de bunu doğruluyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu