Ekonomi

ABD-Çin anlaşması: BofA 5 makro etkiyi sıraladı

Investing.com – Bank of America’ya göre, Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında 12 Mayıs’ta yapılan anlaşma, küresel makroekonomik dinamiklerde bir dönüm noktası oluşturuyor.

BofA analistleri, gerilimin azalmasını “beklenenden çok daha hızlı” olarak nitelendiriyor. Bu hafta yayınladıkları bir notta, en azından Temmuz ayına kadar ABD’nin efektif gümrük vergisi oranını yarıya indiren anlaşmanın beş temel makro etkisini açıkladılar.

İlk olarak, BofA anlaşmanın “ithalatta yeni bir artışa” yol açabileceğini öngörüyor. Özellikle şirketler, gelecekteki gümrük vergisi riskine karşı tatil dönemine ilişkin sevkiyatları öne çekebilir.

Bu durum “envanterleri ve sermaye harcamalarını da destekleyecek” ve ikinci çeyrek GSYH’nin yapısını değiştirecektir.

İkinci olarak, anlaşma yakın vadeli ekonomik baskıyı hafifletse de, BofA “sistemde önemli bir enflasyon olduğu” konusunda uyarıyor.

Banka, birçok Çin ithalatına uygulanan gümrük vergilerindeki azalmanın, çekirdek PCE enflasyonunun başlangıçta beklenenden daha düşük bir seviyede zirve yapmasına izin verebileceğini açıklıyor. Bu oran, BofA’nın önceki %3,6 tahmininden düşerek, yıl sonunda yıllık bazda yaklaşık %3’e yaklaşabilir.

Üçüncü olarak, gümrük vergisi yükünün azalmasıyla, ABD tüketicileri “cüzdan payında daha küçük bir kayıp” yaşayabilir. Bu durum isteğe bağlı hizmetlere yardımcı olabilir.

BofA, hava yolculuğu ve yiyecek hizmetleri gibi sektörlerdeki dayanıklılığa dikkat çekiyor. Bu da tüketici harcamalarının beklenenden daha dirençli olabileceğini gösteriyor.

Dördüncü olarak, işgücü piyasası bir rahatlama yaşayabilir. Bankaya göre, gümrük vergilerinin ticaret, ulaşım ve depolama işleri üzerindeki baskısı artık daha az şiddetli görünüyor.

BofA şöyle yazıyor: “Bu durum, bordrolarda ani ve yakın bir düşüş riskini azaltıyor.”

Son olarak, Federal Rezerv’in 2025’te faiz indirimine gitme olasılığı azalmıştır. BofA analistleri, ticaret anlaşmasının ardından durgunluk risklerinin azalması ve kalıcı enflasyon baskılarını gerekçe göstererek “Fed’in 2025’te faiz indirimine gitmeyeceği” görüşlerini yeniden doğruluyorlar.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu